Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kutyák

Golden retriver:ELŐSZÖR IS EGY KÉP--->

Golden retriever

Bizony vannak kutyafajták vagy kutya egyedek, amelyek bár nagyon szelíd külsővel áldattak meg, mégis egy vérszomjas fenevad lakozik bennük. Nos, jelen esetben, a golden retrievert vizsgálva bizton állíthatom, hogy amilyen a külső, olyan a belső is.
Mielőtt azonban mindenféle szépet elmondanánk róla, lássunk egy kis történelmet!

 

A golden retriever kialakulásának története

Ha erről a kutyafajtáról beszélünk, nem felejthetjük el Lord Tweedmouth nevét, akinek jelentős szerepe volt a fajta kialakulásában. Ő első retrieverét, Nous-t 1865-ben vásárolta Brightonban. Az említett lord birtoka a Tweed nevű folyó partján feküdt. Ennek a területnek volt egy már ismert fajtája, az úgynevezett Tweed water spaniel, s úgy adódott, Nous-t egy ilyennel fedeztették. Majd ahogy kölykeik felcseperedtek, egyiküket tovább keresztezték szintén ezzel a spániellel, s az ő kölykei közül egyet újra fedeztettek az első alom egyik kutyájával. Szóval, nem volt egyszerű a dolog, de a lényeg, hogy a XIX. század végére rendkívüli módon elterjedt ez a fajta Angliában. 1913-ban egy külön osztályban még golden yellow retriever néven indult a kiállításon, mégis a végleges nevét már 1920-ra megkapta, így lett golden retriever.

 

A fajta kialakításában egyébként elsődleges szerepe volt annak, hogy olyan vadászkutya legyen a végeredmény, amelyik felkutatja a megsebzett vadat, nem ismer lehetetlent, legyen az akadály víz, sűrű bozót vagy erdő, semmi nem állíthatja meg. Természetesen, mindezt sikerült is kialakítani benne, sőt, mind a mai napig magában hordozza az említett képességeket, de intelligenciája révén, mint munkakutya is kitűnőnek bizonyult. Egyre gyakrabban használják az angolszász országok rendőrségei kábítószer-keresőként, és már megszokott, hogy vakok kísérőiként jelennek meg. Jó orrukért a hegyi mentők szívesen veszik maguk mellé őket.

 

A golden retriever leírása

A golden retriever színét tekintve az aranysárga minden árnyalatában megtalálható, bár talán a legkedveltebb mégis a sötét aranysárga színváltozata. Amit feltétlenül fontos megjegyezni, hogy ez az aranyszín soha nem hajolhat vörösbe vagy mahagóniba. Feje arányos, jól formált, széles, de mégsem durva, mely jól illeszkedik a nyakhoz, stopja kifejezett, orra fekete színű. Szemei sötétbarnák, egymástól távol ülnek, sötét szemhéjszéllel. Fülei közepesen nagyok, körülbelül a szem vonalában tűzöttek. Erős állcsont-állkapocs jellemzi, szinte tökéletes fogazattal ellátva. A golden retriever nagyon erős csontozatú, marmagassága a kanok esetében 56-61 cm, a szukáknál 51-56 cm, tehát egy közepes nagyságú kutyáról van szó.

 

Testsúlya kb. 25 és 36 kg között mozog. Szőrzete sima vagy hullámos, se nem durva, se nem selymes, mindenesetre rendkívül dús, vastag, mely alatt egy vízálló aljszőrzet található. Ezt a fajtát energikus és lendületes mozgás jellemzi. Sajnos, ha nem megfelelő helyről vásároljuk, gyakran előfordulhat nála egy komoly betegség, a diszplázia, mely egy olyan örökletes csípő- és vállízületi deformáció, melynek kialakulása után a kutyák komoly mozgásszervi panaszokkal küzdenek, sőt, sokszor muszáj őket elaltatni. Ezért vásárláskor akár ragaszkodjunk olyan igazoláshoz, melyben az ősök garantáltan mentesek ez alól a súlyos betegség alól.

 

A golden retriever tulajdonságai

Ennek a kutyafajtának az egyik legjellemzőbb tulajdonsága a mérhetetlen szeretete, mely nem csupán a gazdira terjed ki, hanem minden emberre. Úgy is mondhatjuk, nem igazán egyemberes kutya. Így tehát, ha valaki házőrzőt szeretne, ne ezt a fajtát válassza. Mindemellett békés, nyugodt, barátságos természetű, tökéletes választás gyerekek mellé. Ugyanakkor barátságos, nyílt, engedelmes és játékos, az egyik legintelligensebb kutyafajta. Ami pedig nagyon fontos, hogy megbízható és kiszámítható.

 

Az élteti, ha a gazdájának örömet szerezhet. Tartását illetően tökéletesen viseli az időjárás minden viszontagságát, de akkor a legboldogabb, ha a gazda közelében lehet. Éppen ezért, ha megfelelően kielégítjük mozgásigényét, lakásban is jól érzi magát.

Ismét csak egy olyan kutyafajtát ismerhettetek meg, amit mindenkinek merek ajánlani. Sokoldalúsága, érzékenysége és rendkívül alkalmazkodó természete mindenféle embernek beválhat, kivéve persze azokat, akiknél nem ez az elsődleges szempont. Szelídsége és érzékenysége miatt nem árt, ha a gazdi is hasonló temperamentummal rendelkezik, így tökéletes kiegészítései lesznek egymásnak!
 

 

Cocker spániel:ELŐSZÖR IS EGY KÉP---->

Angol cocker spániel

A cocker spániel a kertben és a házban is jól érzi magát

A spánielek eredete jó néhány évszázaddal korábbra vezethető vissza, ahogyan azt a középkori festményeken történő ábrázolásuk is mutatja. Az Angol Kennel Club először 1892-ben osztályozta külön fajtaként a cocker spánielt.

angol cocker spániel, cocker spániel
Angol cocker spánielek

A cocker spániel fajtajellemzői:

Napjaink angol és amerikai cockerjének Obo névre keresztelt őse a valamikor az 1880-as években született Angliában.

A cocker spániel mind városi, mind vidéki társként 1945 óta vált a kutyaszerető emberek nagy kedvencévé. Nem is csoda, hiszen a cockerek bájosan sóvárgó tekintetükkel, vidámságukkal, gazdijukhoz való ragaszkodásukkal mindenkit levesznek a lábukról. A cocker spániel szomorkás tekintete mögött egy szeretetre méltó, mindig vidám kiskutya lapul. Tömör, izmos testével minden környezetben otthonosan mozog - feltéve, ha megfelelő kiképzésben részesült. Mindig kész gazdája kedvére tenni, és a legtöbb tevékenységben örömét leli.Imád labdázni, sétálni-futni-rohanni, vadászni, úszni, nassolni, na és imádja, ha kényeztetik.

Hajlamos az elhízásra, ezért figyeljünk oda a táplálkozására! A füleit ápoljuk rendszeresen, és séta után mindig alaposan nézzük át, mert sajnos időnként toklász kerül bele, ez pedig gyulladáshoz, elkerülhetetlenül műtéthez vezet. A spániel szőre rendszeres gondozást igényel, ajánlott 2 havonta kutyakozmetikushoz vinni.

 

cocker spániel kutyakölykök
cocker spániel kutyakölykök

Az angliai fajtastandard:

Mérete: kanok 38-41 cm, szukák: 36-40 cm; súly 13-15 kg

Az amerikai fajtastandard:

Mérete: kanok 40-43 cm, szukák 38-40.5 cm; súly 12-15.5 kg

Színváltozatok:

Egyszínűek: Fekete, Fekete cser (Black and tan, Coboly), Arany, Arany coboly, Csokoládé barna, Csokoládé barna cser (Chocolate and tan, Chocolate coboly)

Tarkák: kontúros, márványozott vagy spriccelt: Fekete-fehér, Fekete-fehér-cser (Tricolor ), Arany-fehér, Csokoládé barna-fehér, Csokoládé barna-fehér-cser (Liver roan and tan)

Milyen kutya a cocker spániel?

 

cocker spániel, angol cocker spániel
Missy, az elegáns cocker spániel

A mezőn: Mint vadászkutya, a cocker sohasem veszítette el a vadászat és az elejtett vad begyűjtésére irányuló természetes ösztönét. Főleg kisebb vad begyűjtésére, vízből való kihozásra és a vadak bokorból való kiugrasztására, illetve nagyvad felkutatása és annak ugatással való jelzésére használjuk ma is.

A ringben: Életvidám természete miatt nagyszerű kiállításjelölt mindannyiunk számára, akik élvezzük a versengések izgalmát

A családban: Közepes termete miatt könnyen kezelhető, kényelmesen elfér a kocsiban is, utazni egyenesen imád. Házőrző kutyaként örömmel jelzi az idegenek érkeztét. Nem az a fajta, akit hosszú időn át magára lehet hagyni, ha egy mód van, rá ne hagyják őt egész napra egyedül. Ellenkező esetben főleg a kölykök hajlamosak rombolásra, ezt-azt összerágnak, szétcincálnak dolgokat, stb... Pontosan úgy kell őket is kezelni, mint saját gyermekeinket: nevelni, tanítani, dicsérni kell őket!

 

cocker spániel kiskutyák
cocker spániel kiskutyák

Minden korosztálynak bátran merem ajánlani az angol cockert, hiszen idősebbek és fiatalabbak (sőt, még az egészen kicsik is) igazi társra lelhetnek benne.  Hajlamosak dominancia harcot vívni a gazdival, ezért minél előbb tudatosítani kell a kölyökkel, hogy ki is a főnök. Sajnos többször hallottam már, hogy a spániel harap, morog. Ez a fajta viselkedés szigorúan tilos, még akkor is, ha beteg; ilyen esetben nyüszítéssel, és nem harapással kell jeleznie! Minden baj okozója a gazdi tudatlansága, ám szerencsére ma már számos szakember lát el bennünket nevelési tanácsokkal - persze csak ha felkeressük őket. De mindemellet ajánlom, bátran kérjenek segítséget tenyésztőjüktől is, ők biztosan készséggel áll majd rendelkezésükre!

Yorkshire terrier:ELŐSZÖR IS EGY KÉP:---->

 

Yorkshire terrier

Tudnivalók

A kutyatenyésztők egyik mesterműve, a YORKSHIRE TERRIER,
minden kétséget kizáróan az egyik legbájosabb és legszimpatikusabb, kedvtelésből tartott kutyafajta. Eredete meglehetősen homályos, de annyi bizonyos, hogy ősei között különféle brit terrierek is szerepelnek.A terrierek közül elsősorban a Dandie Dinmont és a skye fajta járult hozzá a yorkie kialakításához, de a skóciai munkások és bányászok kedvelt Paisley terriere is fontos láncszem volt az ősök sorában. A Földközi-tengeren hajózó tengerészek jóvoltából pedig az aprócska máltai selyemkutya is bekerült a Brit-szigetekre, hogy hozzájáruljon a szép küllemű, kis termetű, merész patkányfogó, a yorkshire terrier létrejöttéhez.
Az eredetileg Yorkshire pamutfeldolgozó gyáraiban és szénbányáiban patkányvadászatra kitenyésztett Yorkshire terrier egyike a legelragadóbb fajtáknak. Hamar népszerűvé vált a jómódú hölgyek körében.A csupa tűz, csupa temperamentum terrierek híresen jó kotorékkutyák: főként rókára, nyúlra, borzra vadásztak velük.E kedves kutyus hivatalos rangra 1886-ban emelkedett: az angliai Kennel Club ekkor fogadta el és ruházta fel véglegesen a yorkshire terrier névvel.

 

 

 
Szőrzete hosszú és fényes (a pamutgyárakban dolgozók a természetes rostokról a kezükre tapadt természetes olajakat a kutyákra kenték, valahányszor megsimogatták őket), mára a hosszú, csillogó, acélkék színű szőrzet a Yorkshire terrier ékessége.

 

 

Élénk, agilis, tudatában van önmaga fontosságának, kellemes kis állat. Még a legkisebb háztartásba is illik, és kis mérete ellenére jó jelzőkutya.
Hűséges, odaadó, kissé önfejű de nagyon szórakoztató ebecske.
A Yorkshire terrier nevelésében a legfontosabb szabály a következetesség. A kölyöknek mindenekelőtt el kell sajátítania a saját nevét, meg kell barátkoznia a pórázzal, és szobatisztává kell válnia.


Átlagos magassága 18-20 centiméter, súlya 2,2-3,2 kilogramm.

A KISKUTYA MEGÉRKEZIK...

Az új kölyökkutya érkezése nagy izgalmat jelent ,főleg kezdő tulajdonosoknál. A kölyköt az első napon még nem kell zavarni,hiszen az új környezet az emberek...(stb) szokatlanak számára!Teljes nyugalomban kell maradnia egy olyan helyen ahol távol van a családi nyüzsgéstől, tehát adjunk neki minél több alkalmat a pihenésre. Egyszerre csak egy idegen emberrel ismertessük meg a kiskutyát.Ha esetelg van még egy háziállat azt is hamar mutassuk meg neki ! A kölyök táplálkozásához egy csendes sarkot válasszunk ki ,távol a család étkezőhelyétől. Figyeljünk minden apró értékeinkre ,mert a kölyök azt lenyelheti.(előszeretettel túrják ki a földböl a virágokat és rágjáka vezetékeket! A nap végén a kölyökkutya aludni készül,az ágyának nem kell flancosnak lennie hiszen a kölyök most váltja a fogait és hamar kárbaveszhet a drága fekhely! Elég egy müanyag ágy ,párnával.De fonott kosárkába sose fektessük, mert azt szétrághatja és az apró darabokat lenyelve a belei komolyan sérülhetnek. Ha a kutyus elment aludni ,ne csapjunk nagy hűhót ,hogy jó éjszakát kivánunk neki, vagy amikor elmegyünk otthonról sem kell agyonpuszilgatni .Ha otthon hagyjuk egyedül, akkor sem kell tőle puszival vagy alapos simogatással elköszönni, egyszerüen csak mondjuk azt, hogy: szia vagy vigyázz a házra majd jövök! Ilyenkor minden kölyök sír, hiszen ki szeret egyedül lenni...:). Nem kell bedölni a sírásnak mert akkor a kutya azt hiszi sírással elintézhet mindent! Ha hazaértünk jöhet a nagy öröm és a játszadozás, ilyenkor dicsérjük meg!

 

A Yorkshire terrier ideális házi kedvenc. Aprócska termete örök kölyöknek

mutatja, mókás, szőrös pofácskája gyengédségre, kényeztetésre csábít. S nemcsak kedves és bájos, hanem rendkívül intelligens, vidám és élénk természetű is. Képes felismerni gazdája hangulatát, és mindig készen áll arra, hogy egy kis játékkal, csínytevéssel elűzze a komor fellegeket. Látható, érzékeny kis lény, aki viszont maga is sok gondoskodásra és szeretetre szorul.
Bár ideális szobakutya, őseinek sok tulajdonságát mindmáig megőrizte.Élénk, merész és előszeretettel vadászik legyekre, esetleg kisebb emlősökre.

Amire elöször szüksége van!

Elöször is amire a kölyökkutyának szüksége van, egy huzatmentes hely az alváshoz. Ha megengedjük neki, hogy az ágyunkban aludjon, később nehéz lesz erről leszoktatni. Kell még egy hely az  evéshez.Egy saját itató és evő tálka egy csendes sarokban téve,távol a család étkézőhelyétől. Fontos egy alapos ellenőrzés az állatorvos részéről, az első héten. Kell még egy nyakörv és hozzá esetleg egy azonosító lapocska meg egy hosszú póráz a sétáltatáshoz. Győzödjünk meg arról, hogy a nyakörv nem túl bő vagy nem túl szoros.Ezt hamarosan ki kell cserélni,ahogy a kutyus növekedik. Az étrendjét ne változtassuk meg hirtelen, az első időkben a tenyésztő étrendi tanácsát kövessük. Később ha változtatni akarunk rajta, azt csak fokozatosan tegyük. Fontos még a biztonságos környezet, a kölyökkutya útjából távolítsunk el minden lehetséges veszélyforrást. Kerítsük el otthonunk azon területeit, ahol a kiskutya nem játszhat. És végül kellenek még különböző biztonságos játékok amivel játszhat!

 

A kölyökkori játék fontossága 

A kölykök játékánaknagyon fontos szerA kölyökállatok személyiségének alakulását döntően befolyásolják az élet első heteinek történései. Újszülött kor első két hetében a veleszületett reflexek (szopó-és nyelő), illetve a stimulációt igénylő (széklet-és vizeletürítési) reflexek határozzák meg az állat viselkedését. E korai időszakban a tej, mint táplálék, a nyugodt, meleg és biztonságos környezet elengedhetetlen az egészséges fejlődéshez. A kölykök korai kézbevételét sokáig elítélték, de ma már több szakértő is egyetért abban, hogy a kézbevétel nem ártalmas, sőt a gazda szagának megismerésével, a hőmérsékletváltozás megtapasztalásával, mint korai, pozitív tapasztalat, inkább hasznos a kiskutya fejlődésére nézve.

A második hetet követően, a szemek kinyílásával és a hallás finomodásával új lehetőségek tárulnak a kölykök elé. Ilyenkor kezdődik a környezet felfedezése. Lényeges, hogy a felfedezésre váró világ megfelelő mennyiségű és minőségű ingert nyújtson a kölyöknek, mind mentális, mind fizikai, mind szociális téren.
A 3-12. hétig tartó korszakot a korai szocializáció időszakának nevezzük, amelyet számos olyan történés és tanulás jellemez, mely meghatározó a kölyök későbbi személyiségének kialakulásában.

A kölyköket érő ingereket négy nagyobb csoportba sorolhatjuk. Ezek a következők:

1. élettelen környezet fizikai ingerei (hangok, fények, hőmérséklet, stb.)
2. anya, vagy elsődleges gondozó
3. alomtársak, későbbi fajtársak
4. egyéb élőlények, köztük az ember

A 3-5. hét közötti időszakban a legmeghatározóbb az alomtársakkal és az anyával kapcsolatos játékos tanulás, hiszen a fajtársak közötti viselkedés alapjainak elsajátítása ekkor kezdődik.
Az egymással folytatott játék során a kölykök gyakorolják a domináns, vagy éppen ellenkezőleg a megadó viselkedés elemeit. A játék, továbbá lehetővé teszi a felderítést, felfedezést és más, később fontossá váló tevékenységek gyakorlását is.

A kutyák -kevés kivételtől eltekintve- játékos viselkedésüket egész életükben megtartják és ez fontos részét képezi az emberekkel (gazdikkal) kialakított kapcsolatuknak.
Egyre inkább teret nyer az a felfogás, hogy a kölykök korai nevelését, a külvilág ingereivel való találkozásokat nem véletlenszerű történésekként kell kezelni, hanem komoly megfontolások alapján, felépített rend szerint kell szabályozni. Az 5-10. hét közötti időszak ideális a korai nevelés elkezdéséhez. Ez az időpont azért is fontos, mert általában ebben az időszakban kerülnek új gazdához a kölykök. A játékos nevelést már a kölyök hazavitele utáni pár napban -ha megszokta új környezetét- elkezdhetjük.

A szocializáció fontos részét képezi az idegen fajtársakkal való ellenőrzött ismerkedés és játék.
Ha lehetőségünk van, érdemes a kölyköket olyan szisztéma szerint oltatni, hogy 8-10 hetes kortól találkozhasson idegen kutyákkal is. Sok helyen már indítanak úgynevezett óvódás csoportokat a kutyaiskolákban, ahol a tanítás célja elsődlegesen a többi kölyökkel, és a csoportba bevitt és biztosan helyesen viselkedő felnőtt kutyákkal való találkozás, játék és ismerkedés.
 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Propecia Reproduccion LesFlooli

(LesFlooli, 2019.09.23 19:32)

Cialis Sales Viagra Bestellen Aus Der Schweiz <a href=http://cheapestcial.com>cialis without a doctor's prescription</a> Fedex Provera Us Overnight Shipping C.O.D. Online Online Bentyl Cialis Generico India

Helló!

(Barby, 2011.12.26 22:38)

myspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphics

myspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphicsmyspace layouts, myspace codes, glitter graphics